wtorek, 24 stycznia 2012

Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami


Sernik na kruchy spodzie przypomina trochę ciasto drożdżowe (tzn. śląski kołocz :), ale ma taką zaletę, że dłużej trzyma świeżość, dlatego go lubię :) W przyszłości pewnie też zrobię go w wersji oryginalnej, czyli drożdżowej, a tymczasem przepis na kruchy serniczek ;)


Ciasto:
12 dkg margaryny
1 szklanka cukru,
2 jajka,
2,5 szklanki mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę rozpuścić, dodać cukier, jajka, mąkę i proszek. Wszystko razem dobrze wymieszać. 2/3 ilości ciasta wyłożyć cieniutko (około 3-5 mm) na wysmarowaną tłuszczem blaszkę.
Pozostałą 1/3 ciasta użyjemy później jako kruszonkę na górę ciasta.




Ser:
1 kg tłustego twarogu (najlepiej presidenta)
1 szklanka cukru,
1 duży cukier waniliowy,
4 jajka,
1 budyń waniliowy,
1 szklanka rodzynek (+duża łyżka mąki ziemniaczanej)
2-3 łyżki pokrojonej drobniutko skórki z pomarańczy (przygotowanej wcześniej wg poniższego przepisu),
* można dodać owoce (np. mandarynki, brzoskwinie etc. ja dodałam około 50 gram rodzynek hetmańskich- ekstra dużych :), układamy je bezpośrednio na cieście.


Do naczynia pojemności około 2 litry dajemy ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka z 4 jaj i jeden budyń. Wszystko razem miksujemy. Osobno ubijamy białka, a następnie łączymy z masą serową i dodajemy drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Szklankę rodzynek przepłukujemy wodą, a następnie lekko wilgotne przesypujemy mąką i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy i wylewamy ma blaszkę z ciastem. A następnie robimy kakaową kruszonkę z:

Kruszonka/posypka:
10 dkg margaryny,
10 dkg cukru,
1 szklanka mąki,
1 łyżka gorzkiego kakao

Margarynę rozpuszczamy, dodajemy pozostałe składniki, dobrze mieszamy. 

Najpierw nakładamy na masę serową resztę ciasta, a następnie kakaową kruszonkę. 
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200C. Gdy jest już gorący, wkładamy ciasto. Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy około jeszcze 45 minut, tak aby całkowity czas pieczenia wyniósł 50 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na około 10 minut. 
Po upieczeniu serniczek wygląda mniej więcej tak:


Oczywiście musiałam jeszcze ciepłe spróbować- taka tradycja- podobno zdrowe to to nie jest, ale jak dla mnie smakuje wtedy najlepiej :)

Pozdrawiam i życzę udanego pieczenia :)


R E K L A M A



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly