wtorek, 20 marca 2012

Tradycyjny Sernik Wiedeński



Sernik Wiedeński był specjalnością mojej mamy, która nie wiem skąd ma ten przepis, w każdym razie jest on w mojej rodzinie słodką tradycją na Wielkanocnym stole od bardzo wielu lat :)

Składniki:
1 kostka margaryny
2 szklanki cukru
10 jajek
1kg twarogu (tłustego bądź półtłustego)
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
½ aromatu cytrynowego
3/4 szklanki rodzynek + 1 łyżka mąki

Do dekoracji:
Polewa najlepiej gorzka (gotowa lub wg przepisu poniżej*)
1 łyżka kokosu

Miękką margarynę dobrze ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku, ciągle ucierając. Po dodaniu wszystkich żółtek, dodajemy stopniowo twaróg, a na koniec mąkę ziemniaczaną i aromat. Z białek ubijamy sztywną pianę, którą łączymy z masą twarożkową, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodajemy przepłukane wodą, osuszone i oprószone mąką rodzynki.


Jeszcze raz delikatnie mieszamy i gotową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy 26-28cm. Tortownica jest praktycznie pełna.


Sernik wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika, a po 5 minutach zmniejszamy temperaturę na 180°C i pieczemy jeszcze 85 minut.
Najlepiej tortownice z sernikiem umieścić na środkowej części piekarnika, a poziom niżej dać blaszkę, na wypadek gdyby coś nam uciekło. Podczas pieczenia sernik bardzo wyrasta do góry, mój był chyba z 4-5cm ponad tortownice, ale nie uciekł :) A po upieczeniu opadł.
Po upływie czasu pieczenia, najlepiej zostawić sernik jeszcze na około 10 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Wystudzony sernik pokryć polewą i udekorować kokosem.

Polewa:
15dag margaryny
15dag cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka spirytusu lub wódki

Margarynę zagotowujemy z cukrem i kakao. Gotujemy około 10 minut po czym zdejmujemy do odparowania, na około 10 minut. Po tym czasie znowu zagotowujemy, tym razem dodając łyżkę alkoholu. Gotujemy jeszcze około 3-5 minut, po czym zdejmujemy i dekorujemy sernik.


Pozdrawiam :)


R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...




1 komentarz:

  1. Bardzo mi się podoba pierwsze zdjęcie w tym poście - ta stylizacja z zajączkami :) A sernik na pewno pyszny.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly