wtorek, 20 listopada 2012

Boeuf Strogonow, czyli pyszny gulasz z polędwicy na placku ziemniaczanym, skąpany w pomidorowym sosie i oprószony natką pietruszki


Przepis na Boeuf Strogonow, mam od mojej mamy, która robi go już od bardzo, bardzo dawna. Jest pyszny! Trochę wyróżnia się tym, że zawsze podajemy go na placku ziemniaczanym. Oczywiście jeśli ktoś woli, może go podać z chlebem, makaronem, kaszą czy ryżem. Ja polecam wypróbowanie w oryginale, czyli na placku :)

Na początek przyrządzamy Strogonowa, gdyż jego można potem podgrzać, a z plackami jest już gorzej.

Składniki:
75 dag polędwicy
1 duża cebula
200ml słodkiej śmietany (12% lub 30%)
5 łyżek oliwy
1 koncentrat pomidorowy (80-90g)
Sól, pieprz,
1 łyżeczka mielonej papryki (łagodnej)
1 łyżka mąki
Nać pietruszki

Polędwicę myjemy i kroimy w podłużne, cienkie kawałeczki. Cebulę kroimy w ząbki, a następnie rzucamy na rozgrzany olej, by się zeszkliła.


Zeszkloną cebulkę przekładamy do rondla lub brytfanki, a na oleju smażymy partiami polędwicę. Każdą część smażymy około 5 minut, po czym przekładamy ją do naczynia z cebulą.


Usmażoną polędwicę doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką, podlewamy około 100ml śmietanki, dodajemy koncentrat pomidorowy, po czym dusimy około jeszcze około 5 minut.

Następnie robimy roztwór z pozostałych 100ml śmietanki i mąki, tak by nie było grudek. Można go zrobić w szklance i mieszać łyżką, aż grudy znikną lub nieco ułatwić sobie życie i zrobić to w niewielkim słoiczku. Wystarczy wrzucić do niego składniki, zakręcić słój, trochę nim potrząść i gotowe.

Roztwór mączno- śmietankowy wlewamy do gotującego się dania i cały czas mieszamy, do momentu, aż się zagotuje. Na koniec próbujemy danie i doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do chwili, gdy placki będą gotowe.

Placki ziemniaczane:
1kg ziemniaków
1 duża cebula
1 jajko
1 łyżeczka soli
Pieprz
Ok. 2 łyżki mąki pszennej (lub więcej w zależności od tego ile soku mają ziemniaki)
Olej do smażenia

Ziemniaki trzemy na tarce i dodajemy do nich pozostałe składniki lub w wersji szybszej, ziemniaki kroimy na małe kosteczki i wrzucamy po trochu do dzbanka do koktajli i miksujemy. Gdy mamy już 1/3 ziemniaków zmiksowanych, można dodać do nich jajko i cebulę, a na koniec sól, pieprz i mąkę.
Placki ziemniaczane pieczemy obustronnie na patelni z olejem. Ja zazwyczaj robie placki wielkości patelni, ale można zrobić mniejsze.


Na upieczone placki ziemniaczane nakładamy gotowy Boeuf Strogonow (jeśli przestygł- podgrzewamy) i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly