piątek, 16 listopada 2012

Carrot Cake, Ciasto marchewkowe - marchwiak, a na Śląsku- marchwiok


Ciasto marchewkowe, to jedno z tych ciast, które długo utrzymują świeżość. Konsystencja ciasta przypomina piernik. A najlepsze jest to, że marchewka stanowi pewnego rodzaju tajny składnik, gdyż praktycznie ciężko ją wyczuć. W każdym razie pycha! Gorąco polecam :)

Ciasto:
2 szklanki marchewki, startej na drobnych oczkach
¾ kostki margaryny
1 ½ szklanki cukru
1 duży cukier waniliowy
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
2 szklanki mąki

Margarynę roztapiamy, po czym dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i jajka. Całość ucieramy, a następnie dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, mąkę i ponownie ucieramy. Na koniec dodajemy startą marchewkę.


Gotową masę wylewamy do średniej wielkości blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C, około 50 minut.

Wystudzone ciasto polewamy lukrem.

Lukier:
ok. ¾ szklanki cukru pudru
ok.3 łyżki mleka

Cukier puder wsypujemy do niewielkiej miseczki, wlewamy mleko i całość mieszamy łyżeczką, do czasu, gdy powstanie nam gładka masa. Zwykle robię lukier na tzw. „oko”, a cały sekret polega na tym, by jego konsystencja nie była, ani zbyt gęsta, ani zbyt płynna.

Gotowy lukier wylewamy na ciasto.


R E K L A M A



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 komentarze:

  1. To prawda, ciasto jest pyszne, marchewki (niewtajemniczeni) nie wyczują choćby nie wiem co. A Ci wtajemniczeni jak coś to się doszukują :D Jest pyszne i bardzo je lubimy w naszej rodzince
    www.basinepichcenie.blox.pl
    Pozdrawiam
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak... dlatego przymierzam się do zrobienia tortu na cieście marchewkowym, jak to mają w zwyczaju amerykanie :)

      Usuń

Printfriendly