piątek, 23 listopada 2012

Manna z syropem mniszkowym, cynamonem, morelami i orzechami włoskimi na gęsto.


Śniadanie mistrzów, czyli kasza manna. Wszyscy pewnie dobrze znają i przywołuje one wspomnienie dzieciństwa :) W każdym razie fajny pomysł na śniadanie, deser, czy inną przekąskę. Pychota :)


Składniki:
1 szklanka mleka
½ szklanki wody
3 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka syropu mniszkowego lub miodu
kilka orzechów włoskich i suszonych moreli

Do wody wsypujemy kaszę manną. Mleko doprowadzamy do wrzenia, po czym wlewamy do niego kaszę manną, słodzimy i gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu, stale mieszając, aż kaszka zgęstnieje. Gotową mannę przelewamy do miseczki robiąc dwie warstwy: najpierw warstwa kaszki, potem posypujemy cynamonem, dodajemy drobno połamane orzechy i pokrojone morele. Całość przykrywamy resztą manny i górę tak samo posypujemy cynamonem, wrzucamy orzeszki i morele. Na koniec oblewamy syropem mniszkowym i gotowe.


R E K L A M A



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly