środa, 14 listopada 2012

Śląskie rolady (zrazy)-czyli szczypta śląskiej tradycji :)


Tradycyjny śląski obiad składa się z rolady, klusek i modrej kapusty. Taki sam obiad jest tradycją w Berlinie, a wzięło się to stąd, że dawno temu wielu ślązaków wyemigrowało w okolice Berlina i wprowadziło nasz zwyczaj obiadowy :)



Składniki:
Ok. 700g mięsa wołowego na rolady lub wieprzowego
2 średnie cebule
3 kawałki kiełbasy śląskiej
Średni słój ogórków kiszonych lub konserwowych
Musztarda
Pieprz, sól
*można dodać również boczku

Dodatkowo:
1/3 kostki margaryny do smażenia
Bawełniane białe nici lub wykałaczki

Pokrojoną na plastry wołowinę roztrzaskujemy młotkiem do kotletów, a następnie delikatnie solimy, smarujemy musztardą i posypujemy pieprzem. Cebulę, kroimy w ząbki, a ogórki i kiełbaski, kroimy w podłużne paseczki, które układamy na mięso.


Najlepiej rozkładać wszystkie składniki po kolei, a na koniec zwijać mięso w roladki i jak już wszystkie będą zrolowane, to owinąć je nitką, lub sczepić wykałaczkami. Ja jednak jakoś wolę użyć do tego nitki.



Margarynę rozpuszczamy w brytfannie i gdy jest już bardzo gorąca, układamy na niej rolady i podsmażamy z każdej ze stron, po czym podlewamy wodą i przykrywamy brytfannę pokrywą. Rolady dusimy na wolnym ponad godzinę, co pewien czas je przewracając, by nie przywarły i podlewając wodą. Zlewamy wywar z mięsa do rondelka. Jeśli nie ma go zbyt dużo, podlewamy mięso wodą i gdy się zagotuje zlewamy wywar, z którego robimy sos.

Sos
Wywar mięsny
½ szklanki zimnej wody
1 łyżka mąki pszennej
Sól, pieprz

Do zimnej wody wsypujemy mąkę i mieszamy, do czasu gdy nie będzie grudek ( lub w szybszej wersji: wlewamy wodę do małego słoiczka, wsypujemy mąkę, zakręcamy słój i potrząsamy kilka razy :)
Do gotującego się wywaru wlewamy rozrobioną mieszaninę i gotujemy cały czas mieszając. Na koniec sos doprawiamy solą i pieprzem.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly