poniedziałek, 14 stycznia 2013

Opiekane śledzie lub fileciki w zalewie octowej


Opiekane śledziki, czy fileciki to doskonała przystawka na różnego rodzaju imprezy, ale również dobry pomysł na coś do przegryzienia na kolacje, czy nawet jako danie obiadowe (np. ziemniakami). Najczęściej robie różnego rodzaju śledzie na święta, bo wtedy jest dużo okazji do spotkań, a śledziki czy fileciki w zalewie można przechowywać dość długo w lodówce i nic się im nie dzieje :)




Składniki:
1kg śledzi zielonych (lub filetów z dorsza, czy innej rybki)
2 jajka
Sól
Pieprz
Bułka tarta
Olej do smażenia

Zalewa octowa:
3 szklanki wody
¾ szklanki octu
3 łyżki cukru
1 ½ łyżki soli
Ok. 10 ziarenek ziela angielskiego
Ok. 4 listki laurowe

Śledzie lub filety solimy, pieprzymy, a następnie kroimy na niewielkie kawałeczki, po czym panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej i pieczemy obustronnie na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

W gotującej się wodzie rozpuszczamy cukier i sól, na koniec dodajemy ocet, ziele angielskie i listki laurowe. Gdy zalewa się zagotuje, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem, do chwili gdy zalewa wystygnie. Zimną zalewą zalewamy śledziki lub fileciki.
Najlepiej śledziki lub fileciki umieścić w słoju lub szczelnym pojemniku.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly