wtorek, 12 lutego 2013

Barszcz Ukraiński, Może niezbyt piękny, ale za to o bogatym wnętrzu :)))


Barszcz ukraiński jest bardzo rozgrzewającą zupą zawierającą wiele witamin i cennych składników. Idealna na zimowy czas. Najlepiej przygotować go dzień lub dwa przed podaniem, wówczas wszystkie składniki dobrze ze sobą przejdą i barszcz smakuje rewelacyjnie :)

Składniki:
1litr wywaru wołowego lub wieprzowego*
2 średnie buraki
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
2 duże cebule
¼ średniej główki białej kapusty
Garść suszonych grzybów
1 duży koncentrat pomidorowy
1 duży ziemniak
1 łyżka soku z cytryny
Ok. 100g białej fasoli (z puszki lub ugotowanej)
Sól i pieprz

* wywar można zastąpić kostką rosołową

Do nastawianego wywaru dodajemy opłukane suszone grzybki i całość gotujemy około 30 – 40 minut, po czym wrzucamy pokrojone w kosteczkę buraki i gotujemy około 10 minut, a następnie dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i poszatkowaną kapustę. Po około 5 minutach dodajemy pokrojony w kosteczkę ziemniak, cebulę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec dodajemy białą fasolkę i sok z cytryny. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym odstawiamy w zimne miejsce na kilka godzin, a najlepiej dzień lub dwa :)



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


1 komentarz:

Printfriendly