czwartek, 6 lutego 2014

Racuszki drożdżowe z twarogiem s. Aleksandry


Od kilku lat nieustannie chodzą za mną różnego rodzaju placki, naleśniki, racuchy i inne pancakes. Mam już całkiem spory zbiór przepisów, ale ciągle próbuje coś nowego. Tym razem stwierdziłam, że skoro były już serowe placki, to może teraz spróbuje zrobić drożdżowe racuszki z twarogiem, no i są :) Wyszły bardzo puszyste, niezbyt słodkie. Konsystencja super. Oczywiście jeśli ktoś chce może spróbować upiec je bez dodatku oleju.

Zachęcam również do przejrzenia mojego zbioru z przepisami na placuszki :)





Składniki:
3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru)
1 szklanka letniego mleka
25 dag twarogu półtłustego w kostce
1/3 szklanki cukru
1 duży cukier waniliowy
½ łyżeczki soli
2 jajka
3 łyżki oleju
3 szklanki mąki

Dodatkowo:
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania

Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki mleka z dodatkiem cukru, po czym pozostawiamy do wyrośnięcia.
Twaróg miażdżymy widelcem, następnie dodajemy do niego resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, olej i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy, po czym dodajemy stopniowo mąkę, stale mieszając, by powstała jednolita masa.


Gotowe ciasto na racuszki pozostawiamy na 15 – 30 minut, by lekko wyrosło, po czym kładziemy je łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy obustronnie na złoty kolor.

Gotowe racuszki można podawać z cukrem pudrem, dowolną konfiturą, nutellą lub musem z jabłek.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kulinarna podróż po Polsce

Koszt porcji dla 4 osób lub 2 wyglodniałych studentów to około 9 złotych :)
Tani i syty obiad dla dwóch osób!

Śniadanie mistrzów

5 komentarzy:

  1. Bardzo puszyste!!! Uwielbiam z serem :) Pozdrawiam Olu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś zrobiłam są pyszne!!!!!Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszły przepyszne,dodałam skórki z cytryny,kilka rodzynek z amaretto i kardamonu

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile pojemności ma u Pani szklanka? 250 ml?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly