czwartek, 17 kwietnia 2014

Pomarańczowa babka z łezką


Babki to tradycyjny wypiek u nas na święta.  Tym razem postanowiłam, że zrobię pomarańczową, ale w sumie wszystko jedno, czy dodamy aromat pomarańczowy, cytrynowy, waniliowy, czy rumowy. Przepis pod względem smaku można dowolnie modyfikować, a każda baba jest pyszna :)






Składniki:
4 jajka
20 dag margaryny
20 dag cukru pudru
15 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Skórka otarta z pomarańczy
Kilka kropli aromatu pomarańczowego
1 łyżeczka kakao

Dodatkowo:
1 – 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta

Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia razem przesiewamy przez sito. Miękka margarynę ucieramy z cukrem puderm dodając stopniowo dodając po 1 żółtku. Po dodaniu wszystkich żółtek dodajemy po trochu wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie dobrze utarta, dodajemy aromat pomarańczowy i skórkę otartą z pomarańczy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Na koniec delikatnie łączymy obie masy przy pomocy łyżki. Około 80% ciasta przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy, a do reszty dodajemy przesiane kakao, mieszamy i łyżeczką nakładamy na wierzch ciasta tworząc koło.

Babkę pieczemy około 40 minut w temperaturze 180C. Zimną babkę posypujemy cukrem pudrem.





R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Babki i babeczki

Wielkanocne Smaki - edycja IV

Wielkanocne Smaki - edycja IV

Smaki dzieciństwa

Smaki dzieciństwa

1 komentarz:

Printfriendly